JavaScript is not enabled in your browser.
Terug naar overzicht

Nieuws

Nederlandse ondernemer blijft achter op het gebied van cyberveiligheid

05-02-2021

newsItem.foto.alt

Ondanks de toenemende dreiging van cybercriminaliteit scoort Nederland niet hoog op het gebied van cyberveiligheid, zo blijkt uit onderzoek van accountants- en advieskantoor PwC. Daar waar wereldwijd de helft van de bedrijven aangeeft dat sinds de coronacrisis het onderwerp cyberveiligheid hoger op de agenda is gekomen, is dit in Nederland niet meer dan één derde van de bedrijven.

Doorbreken gebruikelijke communicatiestructuren

De komende twee weken werken we thuis. Klik op deze link om een beveiligde verbinding tot stand te brengen.

Als een e-mail met deze strekking van de directeur afkomstig lijkt te zijn, zullen maar weinig mensen hier bedenkingen bij hebben. ‘Cybercriminelen maken slim gebruik van de chaos die ontstaat doordat de gebruikelijke communicatiestructuren van bedrijven door de coronacrisis worden doorbroken’, zegt Marc van Vliet, cyberexpert bij Perfect Day.

De risico’s die het doorbreken van de gebruikelijke communicatiestructuren met zich meebrengt, zien veel Nederlandse ondernemers nog niet. Zo blijkt uit het onderzoek dat Nederlanders de risico’s van de coronacrisis op cyberveiligheid lager inschatten dan de rest van de wereld. 96% van de respondenten geeft aan de cyberveiligheid strategie aan te passen naar aanleiding van de corona-crisis. In Nederland is dit slechts 81%.

Waarom zijn Nederlanders minder alert?

PwC verklaart dat Nederlanders minder alert zijn omdat er in Nederland veel preventieve maatregelen worden genomen om cyberaanvallen te voorkomen. Ook heerst de overtuiging dat Nederland geen aantrekkelijk doelwit is. Desalniettemin betekent meer en snellere digitalisering een toename in digitale dreigingen en dus potentiële schade aan je bedrijf, ook in Nederland.

Toekomstige dreigingen

PwC verwacht de grootste dreiging van:

  1. Aanvallen op cloudservices: cybercriminelen stelen inloggegevens voor toegang tot de cloud en gaan er met jouw gevoelige data vandoor.
  2. Disruptionware: een vorm van malware die  directe impact heeft op Operational Technology (OT)  systemen. OT kom je overal tegen. Van de lift in jouw kantoorpand, tot de systemen in fabrieken, agrarische bedrijven, gebouwbeheersystemen en toegangscontrole.
  3. Ransomware: schadelijke software die je binnenhaalt door op een verkeerd linkje te drukken of een geïnfecteerd bestand te downloaden. Dit kunnen bijvoorbeeld ook plaatjes zijn. Dankzij de software die zo op jouw computer terecht komt, kunnen criminelen jouw bestanden versleutelen (encrypten).

Weten hoe jij ervoor staat?

Doe dan onze gratis online scan. Geen open deuren, direct inzicht en tips.

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie