JavaScript is not enabled in your browser.
Terug naar overzicht

Blog

10 Eenvoudige acties om je bedrijf veiliger te maken

18-03-2021

newsItem.foto.alt

Twee van de drie mkb-bedrijven wordt slachtoffer van cybercrime. Zo zonde, want dat is helemaal niet nodig! Met betrekkelijk eenvoudige maatregelen maak je jouw bedrijf al een heel stuk veiliger. Start met onze 10 quick wins om veiliger te werken.

1. Maak een noodplan 

Wat ga je doen als je netwerk plat ligt of als je een datalek hebt? Wie moet je waarschuwen en wie moet het oplossen? Met een heldere taakverdeling in een goed uitgewerkt noodplan beperk je altijd schade.

2. Installeer goede antivirussoftware en een firewall 

Goede anti-virus software lijkt een open deur, maar in de praktijk zien we anders. Schaf het aan, ook als je op een Mac werkt. Met goede antivirussoftware en een firewall beperk je de risico’s snel en gemakkelijk.

3. Zorg dat alle software up-to-date is

Via bekende beveiligingsgaten is het makkelijk binnenkomen voor cybercriminelen. Vergeet niet om naast je telefoon en je computer ook je andere apparaten te updaten, zoals bijvoorbeeld de software van je router, je bluetooth speakers, jet netwerkprinters en andere slimme apparaten die met het internet verbonden zijn.

4. Maak en hanteer een wachtwoordbeleid met sterke wachtwoorden

Wachtwoorden van 10 of minder karakters zijn binnen een paar uur te kraken. Gebruik daarom sterke en unieke wachtwoorden, bijvoorbeeld een lange zin. Liesjeleerdelotjelopen is 100.000 keer sterker dan een wachtwoord van 8 karakters. Je kan de wachtwoorden vervolgens veilig opslaan door gebruik te maken van een wachtwoordmanager. 

5. Zet waar mogelijk tweestapsverificatie aan

Tweefactorauthenticatie is een authenticatie methode waarbij je twee stappen succesvol moet doorlopen om ergens toegang tot te krijgen. Zo kan iemand zelfs met jouw login en wachtwoord niet in je account omdat hij bijvoorbeeld een code van je telefoon nodig heeft.

6. Investeer in een goede back-up faciliteit

Back-ups zijn heel belangrijk en vaak het laatste redmiddel bij een cyber incident. Maak regelmatig en voldoende back-ups om ver genoeg in de tijd je bestanden terug te kunnen halen. Bewaar bijvoorbeeld 30 dagen een dagelijkse back-up en bewaar vervolgens 12 maanden een maandelijkse back-up. Zo kun je tot een jaar terug je bestanden terughalen. Zorg er ook voor dat de e-mails en de gegevens in de cloud, zoals in Dropbox, Gdrive en Onedrive, in de back-ups meegaan. Bewaar ook een kopie van de back-ups buiten je kantoor of werkplek en bewaar ook een kopie op een medium los van je netwerk en het internet.

7. Test het terugzetten van de back-ups

Wat belangrijk is maar vaak vergeten wordt is het testen van je back-up. Test minimaal een paar keer per jaar of de back-ups goed werken en of ze alle bestanden bevatten. 

8. Inventariseer welke apparaten er allemaal in je netwerk hangen

Maak een inventarisatie van alle apparaten die in je netwerk hangen. Vergeet niet je slimme thermostaat, bluetooth speakers, tablets en netwerkprinters.

9. Pas versleuteling op deze apparaten toe

Apparaatversleuteling is een extra bescherming voor alle gegevens die op een apparaat staan opgeslagen. Het zorgt ervoor dat de gegevens beschermd blijven en dat de harde schijf niet zomaar uitgelezen kan worden. Handig als een apparaat verloren gaat of gestolen is.

10. Verstuur gevoelige informatie op een veilige manier

Verzend je (gevoelige) persoonsgegevens via e-mail? Dat is volgens de AVG niet veilig. Gebruik hier een speciale applicatie voor of zet een wachtwoord op de bijlage of documenten en verstuur dit wachtwoord via een ander kanaal.

Vragen?

Heb je vragen na het lezen van onze 10 quick wins om veiliger te werken? Onze cyber experts staan voor je klaar!

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie