JavaScript is not enabled in your browser.

Wat is malware?

Wat is malware?

Wat is de definitie van malware?

Malware is een samentrekking van het Engelse malicious (kwaadaardig) en software. Malware is een verzamelnaam van verschillende manieren waarop cybercriminelen je computer en netwerk kunnen infecteren. Zij gebruiken uiteenlopende vormen van malware om je systemen te verstoren, gevoelige data uit jouw computer of netwerk te halen, of toegang te krijgen tot je netwerk en daarop aangesloten systemen. 

Welke soorten malware zijn er?

Malware is een verzameling van malafide manieren die cybercriminelen inzetten om bovenstaand te bereiken. Enkele voorbeelden zijn:

  • Computervirus: net als een fysiek virus nestelt een computervirus zich in een gastheer. Daar tast hij bestanden aan die schade veroorzaken. Verspreiding werkt door schone bestanden aan te tasten.
  • Computerworm: ongeveer hetzelfde als een virus, met een groot verschil. Een worm heeft geen gastheer nodig om zich te verspreiden, maar zijn stukjes software die zich zelfstandig verspreidt.  
  • Trojaans paard: malafide software die, net als de Griekse mythe, zelf door het slachtoffer wordt binnengehaald. Dit gebeurt met het downloaden van een bestand of het openen van een link. Het trojaanse paard zet hiermee deurtjes open voor andere malware software.
  • Ransomware: gijzelsoftware. Eenmaal binnen door bijvoorbeeld het openen van een linkje, versleutelt een cybercriminelen belangrijke bestanden. Deze ontsleutelen zij wanneer losgeld betaald is. Als het goed is.
  • Spyware: code waarmee cybercriminelen gevoelige informatie zoals wachtwoorden en persoonsgegevens doorsluizen naar buiten. Dit gebeurt op de achtergrond en vaak is het slachtoffer niet op de hoogte. 
  • Adware: software die in principe niet tot doel heeft om jou aan te vallen. Maar ondermijnt wel vaak cyber security maatregelen en zet zo de deur open voor andere malware. 
  • Bots: zijn wormachtige programma's die vaak worden gebruikt voor DDoS-aanvallen. Is de bot in jouw systeem geïnfiltreerd, dan connect deze met een server waar andere geïnfecteerde computers ook toe behoren. Dit hele netwerk maakt massa-aanvallen zoals DDoS mogelijk.

Wat is malware op je telefoon?

Malware op je telefoon is in de basis hetzelfde als op je computer. Een verzamelnaam van malafide software die schadelijk kan zijn. Wat malware op je telefoon onderscheidt ten opzichte van op je computer is de manier waarop we omgaan met verschillende devices. Op een computer is men doorgaans alerter op mogelijke cyberdreigingen dan op de telefoon. Maar vaak zijn mobiele telefoons verbonden met computers via bijvoorbeeld mail. Zo krijgen kwaadwillenden makkelijk toegang tot je netwerk. Ook via het Wifi-netwerk van je bedrijf kunnen cybercriminelen infiltreren.. 

Hoe voorkom je malware op je telefoon?

Cybercriminelen proberen via je telefoon toegang te krijgen tot jouw netwerk. Dat doen ze onopvallend, met bijvoorbeeld phishing technieken. Je ontvang een SMS of mail van je bank dat je betaalpas vervangen moet worden. Je hoeft alleen maar op het linkje te klikken om het op te lossen. Onthoud daarom altijd de volgende punten:

Apps

Download alleen apps die bewezen veilig zijn. Je kan dit onder andere controleren door te kijken naar de reviews. Zijn er geen reviews of zijn het vage reviews? Niet downloaden!

Websites

Bezoek geen websites die door je browser als onveilig worden gezien. Bij veilig websites zie je een slotje voor de url. Dit betekent dat de website over de juiste veiligheidscertificaten beschikt.

E-mail 

Net als bij je computer is e-mail ook een eenvoudige bron van malware. Bedenk dat het klikken op een link via je telefoon ook gevolgen kan hebben voor je complete netwerk. 

Hoe kun je malware voorkomen?

Om malware te voorkomen, moet je de volgende tips zeker in overweging nemen:

  • Zorg ervoor dat je systemen up to date zijn. Dit geldt zowel voor de hardware als de software waar je gebruik van maakt. 
  • Maak een duidelijke scheiding in de rechten binnen je organisatie. In veel organisaties hebben alle medewerkers de meeste rechten. Dit betekent dat menselijke fouten een grotere impact kunnen hebben.
  • Doe regelmatig tests om te zien hoe medewerkers omgaan met inkomende mail. Een phishing test is bij uitstek geschikt.
  • Deel bestanden uitsluitend via gerenommeerde systemen, zoals dropbox of WeTransfer. Let hierbij op dat bestanden bovendien versleuteld zijn.
  • Weet dat vertrouwen de grootste valkuil voor de mens is. Zodra we denken dat iets wel 'ok' is, zijn we minder alert op mogelijke onbetrouwbare mails/links etc.
  • Gebruik je gezond verstand bij het klikken op links, downloaden etc.   

Heb je vragen over malware of een andersoortig cyber issue? Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies. 



 

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie