JavaScript is not enabled in your browser.
Terug naar overzicht

Blog

Zo veilig als je keten

06-07-2020

newsItem.foto.alt
Je bent zo veilig als je keten. Met deze zin benadrukken wij dagelijks bij onze klanten hoe belangrijk het is om niet alleen bij je eigen bedrijf, maar ook bij je leveranciers en partners na te gaan hoe het met hun digitale veiligheid gesteld is. Want iedereen die in jouw systemen werkt, kan schade aanrichten. Bij veel bedrijven zijn dat allang niet meer alleen de medewerkers. Ingewikkeld? Niet echt, als je de simpele vergelijking met een restaurant trekt. 

Problemen door anderen

Het is goed te zien dat er meer aandacht komt voor deze lastig kwestie. Zo stelt het Nationaal Cyber Security Centrum van het Ministerie van Justitie en Veiligheid al in de inleiding van haar meest recente publicatie Cybersecuritybeeld 2020: "Landen en organisaties die hun digitale weerbaarheid wel op peil hebben, kunnen alsnog in de problemen komen door cyberincidenten bij anderen".

Hoe zit dat dan precies?

Vergelijk het met een restaurant. Het restaurant heeft een eigenaar en vijf medewerkers met een sleutel. Onderling hebben zij duidelijke afspraken over hoe ze het pand elke dag achterlaten, het sluiten van ramen en deuren en inschakelen van het alarm-systeem. Maar hee, daar heb je de leveranciers. Die komen 's morgens verse spullen brengen. Twee verschillende voor de wijn, een slager, de visboer, groenteboer en de brouwerij natuurlijk. Oh ja en de groothandel, dessertleverancier en kaasboer nog. Dat zijn er 10 in totaal. Ze hebben een sleutel en regelen dit zelf. Als de vaste contactpersoon niet kan, dan stuurt hij een collega. De meneer of mevrouw die alles schoonmaakt heeft ook een sleutel. Er begint je nu vast iets te dagen. Want hoe houdt de eigenaar in dit voorbeeld grip op de naleving van afspraken over veiligheid? En hoe houdt hij bij wie er nou precies met die sleutels rondloopt?

Kans op ongelukken nog groter

De meeste ondernemers kunnen deze vergelijking  één op één doortrekken naar hun eigen bedrijf en de digitale veiligheid ervan. Zie de leveranciers als partijen die inloggen op jouw systemen, zie het uitwisselen van sleutels als het doorgeven van wachtwoorden. Het gevaar is digitaal nog groter: want als een leverancier besmet is met bijvoorbeeld malware en inlogt op jouw systemen, is de kans aanzienlijk dat het ook jouw bedrijf binnendringt.

Kom jij in actie?

Zou het niet mooi zijn als jij de eerste stap zet om je eigen keten veiliger te maken? Je weet nu dat dat ook in je eigen belang is. Als extra steuntje in de rug (en oké, laten we er geen doekjes om winden: ook omdat we het te gek vinden als je ons bij jouw netwerk introduceert) hebben we een mooi referral programma opgesteld. Zie je mogelijkheden? Neem dan contact met ons op, en wordt zo veilig als je keten!

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie