JavaScript is not enabled in your browser.
Terug naar overzicht

Blog

4 mythes over Cyber Security

08-09-2023

newsItem.foto.alt
Fris en fruitig terug van vakantie? Een opgeruimd hoofd betekent meer focus en ruimte voor belangrijke taken. Eén van die dingen is zorgen voor je Cyber Security. 

We hebben vier reacties uit de praktijk verzameld en onderbouwen meteen waarom het belangrijk is om hier (juist wel!) iets mee te doen. Herken jij deze situaties? 

‘Mijn IT’er maakt altijd back-ups’

We zien maar al te vaak dat de IT-beheerder wel zorgt dat er back-ups worden gemaakt, maar dat er geen restore tests worden uitgevoerd. Je komt er pas achter dat de procedure niet goed is ingericht op het moment dat je een back-up tijdens een noodsituatie wilt terugzetten. Helaas is het dan te laat. Test daarom altijd met back-uppen én het terugzetten ervan.

‘Alles staat in de cloud’

Ok, hier kunnen we kort over zijn: de cloud is een schijnveiligheid. Vaak wordt data uit de cloud gesynchroniseerd met lokale apparaten, zoals telefoons of laptops. Andersom wordt alles wat lokaal gebeurt met de cloud gesynct. Als iemand op zijn eigen apparaat per ongeluk een archief verwijdert of gijzelsoftware binnenhaalt, kan hij dit overbrengen naar de cloud en vanuit daar weer naar alle andere apparaten.
 
‘Bij mij valt toch niets te halen’

 Het gaat de crimineel niet om de absolute waarde van de spullen, maar om de waarde die deze voor de ondernemer hebben. Een voorbeeld om te illustreren. Een webshop is compleet afhankelijk van bereikbaarheid op internet. Hij wordt uit de lucht gehaald door een DDOS-aanval. De crimineel verdient er niets aan, maar jij als eigenaar ziet je gemiste omzet met de minuut oplopen en betaalt om de aanvallen te stoppen.
 
‘Wij bewaren/ verwerken geen persoonsgegevens’

 Als onderneming heb je altijd met klanten, leveranciers en personeel te maken. Het is onwaarschijnlijk dat je nergens gegevens van hen bewaart. Wat zijn de risico’s?

  1. Een op het oog een onschuldig datalek kan ervoor zorgen dat via de onderneming persoonsgegevens op straat komen te liggen. Naast de reputatieschade die dit mogelijk oplevert, loop je ook het risico een boete van de Autoriteit Persoonsgevens (AP) te krijgen.
  2. Gehackte of gelekte gegevens van je bedrijf kunnen voor een crimineel net het ontbrekende puzzelstukje zijn om een plaatje compleet te maken. Vooral combinaties van bankrekening, creditcard, wachtwoorden, NAW-gegevens en geboortedatum zijn zeer interessant voor identiteitsfraude bijvoorbeeld.
  3. Gehackte (of gelekte) gegevens worden doorverkocht aan andere criminelen. Er worden hele sites bijgehouden waar criminelen voor een paar dollar data van anderen kunnen kopen.

 Als je goed beschermd bent tegen cybercriminelen, kun je jezelf een berg ellende besparen. Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je weten hoe jouw bedrijf ervoor staat als het gaat om Cyber Security? Neem contact met ons op, we bespreken graag de mogelijkheden.

 

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie