JavaScript is not enabled in your browser.
Terug naar overzicht

Nieuws

Belangrijk advies: ruil je Lastpass account in voor een alternatief

20-01-2023

newsItem.foto.alt
Je hebt het wellicht onlangs in het nieuws voorbij zien komen, maar als je het gemist hebt: Lastpass, de bekende wachtwoordenkluis, is eind vorig jaar gehackt. Door een lek in hun beveiliging zijn belangrijke gegevens van klanten blootgesteld. In hoeverre dit invloed heeft op je wachtwoorden is onduidelijk, maar een actie is onverminderd nodig.


Perfect Day raadt met klem aan om je wachtwoorden onder te brengen bij een andere wachtwoordenkluis!

Wat betekent dit?

Als je nu gebruik maakt van Lastpass, dan vragen we je om een alternatief programma te gaan gebruiken, je huidige wachtwoorden te wijzigen en je account bij LastPass op te schorten. In de opsomming hieronder geven wij enkele alternatieven die wij adviseren. 


1Password
Bitwarden
Dashlane
KeePass
NordPass
KEEPER
StickyPassword

Daarnaast hebben de meeste antivirussoftware producenten een eigen wachtwoordmanager. Zo weten wij dat Norton en Bitdefender bijvoorbeeld een eigen kluis kent. Het is dan ook raadzaam om eerst te controleren of jouw leverancier je hierbij kan helpen. 

Hoe kan je eenvoudig overstappen naar een andere wachtwoordmanager?

Om jouw wachtwoorden veilig onder te brengen bij een andere partij dan Lastpass is het handig om de volgende stappen uit te voeren:

Wachtwoordmanager ruilen 


  1. Kies uit een andere wachtwoord-app en download deze. 
  2. Exporteer de wachtwoorden uit Lastpass.
  3. Importeer nu je wachtwoorden in de nieuwe app. Dit werkt bij iedere app natuurlijk net even anders. Als je er niet uitkomt, laat ons of je IT-er met je meekijken.
  4. Vervang vervolgens je wachtwoorden van elk account en sla deze op in de nieuwe wachtwoordmanager! Je nieuwe wachtwoordmanager kan sterke wachtwoorden voor je genereren.
  5. Download de extensie voor je browser voor het automatisch opslaan van nieuwe wachtwoorden. Dit is belangrijk omdat je anders nieuwe wachtwoorden vergeet op te slaan in de nieuwe wachtwoordmanager!
  6. Zorg ervoor dat je telefoon ook gekoppeld is aan de nieuwe wachtwoordmanager. 
  7. Stel 2FA of MFA in op de nieuwe wachtwoordmanager. 
  8. Zorg dat het account bij Lastpass komt te vervallen.

Waarom een wachtwoordmanager zo belangrijk is

Het is heel verleidelijk om nu te zeggen, zie je wel een wachtwoordmanager maakt het er niet veiliger op. Dit is echter toch een misvatting. Wachtwoordmanagers zijn juist heel handig, mits deze op de juiste manier gebruikt worden. Het gevaarlijkste dat je kunt doen is voor elk programma hetzelfde wachtwoord gebruiken. Maar omdat je inmiddels zoveel wachtwoorden nodig hebt, is onthouden ook geen optie. Met een wachtwoordmanager kun je moeilijke wachtwoorden gebruiken en hoef je deze in geen geval zelf te onthouden. Het enige wat je doet is jouw wachtwoordmanager gebruiken om het wachtwoord in te vullen. Maar wel een app die geen gegevens vergeet te versleutelen zoals Lastpass. En die hier 2FA of MFA voor gebruikt.


Waarom lange en lastige wachtwoorden?


Door korte wachtwoorden te gebruiken, kunnen hackers ze gemakkelijker raden of kraken. Dit komt doordat korte wachtwoorden een kleiner aantal mogelijke combinaties hebben, waardoor het voor hackers rekenkundig efficiënter is om alle mogelijke combinaties in een kortere tijd uit te proberen. Bovendien gebruiken hackers vaak vooraf berekende tabellen die "rainbow table" worden genoemd.  Deze bevatten veel van de hash-waarden van veelgebruikte korte wachtwoorden, waardoor ze gemakkelijk het leesbare wachtwoord kunnen bepalen aan de hand van de hash-waarde. Om het hackers moeilijker te maken een wachtwoord te kraken, wordt het aanbevolen om langere wachtwoorden te gebruiken die een combinatie van hoofdletters en kleine letters, cijfers en speciale tekens bevatten, en om het gebruik van gemakkelijk te raden informatie, zoals persoonlijke informatie of gewone woorden, te vermijden.


Heb je nog hulp nodig? We staan voor je klaar via contact@perfectday.nl en 085 048 61 09.

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie