JavaScript is not enabled in your browser.
Terug naar overzicht

Nieuws

Belangrijke veiligheidsupdate voor gebruikers van Chrome en Microsoft Edge

01-04-2022

newsItem.foto.alt

Afgelopen weekend is door Google een noodupdate beschikbaar gemaakt voor gebruikers van Google Chrome. Aanleiding hiertoe is een ernstige kwetsbaarheid die actief misbruikt wordt door cybercriminelen. Ook andere browsers op basis van Chromium zoals Microsoft Edge en het veel minder gebruikte Opera hebben te kampen met dit probleem. 

Wat betekent dit?

Wat exact het risico voor de gebruiker is, wil Google niet zeggen. Dit omdat cybercriminelen de kwetsbaarheid dan makkelijker herkennen en misbruiken. Het is dit jaar al de tweede zeroday die Google fixt met een noodupdate. Een zero-day-aanval (exploit, attack) is een aanval waarbij hackers proberen een zwakke plek in de software te misbruiken voordat deze bekend is bij de ontwikkelaar.

Wat kun je doen?

Werk je met Google Chrome of Microsoft Edge -en dit is volgens de statistieken zeer aannemelijk- dan is het belangrijk om het volgende te doen:

Google Chrome:

  • Klik op de drie puntjes (verticaal) rechtsboven in je browser. 
  • Klik op instellingen
  • Klik op 'Over Chrome'
  • Controleer of er een update beschikbaar is. Zo ja, voer deze uit. Na het updaten moet je de browser afsluiten en opnieuw openen. De goede versie van Chrome is tenminste 100.0.4896.60.  

Zie je nergens een update staan? Dan werk je met de meest recente versie

Microsoft Edge:

  • Klik in uw Microsoft Edge-browser op de 3 stippen (...) aan de rechterkant van het venster
  • Klik op 'Help en Feedback'
  • Klik op 'Over Microsoft Edge'
  • De goede versie van Edge is tenminste 99.0.1150.55. Is jouw versie verouderd, dan kan je hier direct een update uitvoeren

Waarom updaten zo belangrijk is

Regelmatig verschijnt er een melding dat er weer een update klaar staat. Het is heel verleidelijk om deze melding weg te klikken en hiermee de update uitstellen. Toch is het verstandig om updates altijd zo snel mogelijk uit te voeren Deze updates bevatten vaak beveiligingsmaatregelen en zorgen ervoor dat je beter beschermd bent tegen cyberrisico’s. Daarom het devies: check regelmatig of er updates beschikbaar zijn en installeer ze. Dat geldt niet alleen voor je besturingssysteem, maar dus ook je browser. 

Meer informatie? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan met een cyber expert.

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie