JavaScript is not enabled in your browser.
Terug naar overzicht

Nieuws

Boekenwinkels kunnen niet bij de database door ransomware

09-11-2021

newsItem.foto.alt

Honderden boekenwinkels in de Benelux hadden tijdelijk geen toegang tot hun database door een ransomware aanval bij hun software leverancier. Het initiële slachtoffer was het Franse bedrijf TiteLive, dat de software regelt voor verschillende boekenwinkels in de Benelux en Frankrijk. De systemen van het bedrijf werden versleuteld, waardoor boekenwinkels niet meer bij hun database met boeken en facturen konden komen. Hierdoor werden zij gedwongen een tijd lang handmatig te werken. Met grote schade, veel tijd en druk op medewerkers als gevolg. 

Ketenveiligheid, een belangrijk onderdeel van de cybersecurity 

Als je jouw bedrijf wilt beschermen tegen cyberaanvallen moet je dus ook altijd goed naar de partijen in je keten kijken. Soms zien criminelen jouw bedrijf niet direct als doelwit, maar kunnen ze je toch schade berokkenen via ketenpartners. In dit voorbeeld doordat de bedrijven geen toegang meer hadden tot hun database. Een ander risico is dat ze jouw systemen binnen komen via een hack op een van je ketenpartners, zoals leveranciers. Dat gebeurde recentelijk bij de supermarktketen Coop. Breng daarom altijd eerst in kaart wie er in (een deel van) jouw systemen werkt, gegevens voor je verwerkt en welk risico je daarmee loopt. Bepaal vervolgens of het nodig is om eisen aan bepaalde partners te stellen over de cybersecurity. 

Hulp nodig?

Onze cyber experts kunnen je goed helpen met het maken van een inventarisatie en afweging. Vraag een gratis 15 minuten adviesgesprek aan om de mogelijkheden te bespreken. 

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie