JavaScript is not enabled in your browser.
Terug naar overzicht

Blog

COVID-19 update op je iPhone of Android toestel

22-06-2020

newsItem.foto.alt

Dit is wat je moet weten

Deze week kregen wij veel vragen over de toevoeging Blootstellingsmeldingen COVID-19 in de iOS en Android systeemupdate. Super om te merken, want dat betekent dat steeds meer mensen bewust nadenken over wat ze binnenhalen bij een update. Wat is het precies, wat doet het en moet je er bang voor zijn? Wij zetten kort voor je uiteen. 

Wat is er aan de hand?

In de laatste systeemupdates van je iPhone of Android toestel zit een API voor corona-trackers onder de noemer 'Blootstellingsmeldingen COVID-19'. Dit leidde tot nogal wat verontruste reacties bij gebruikers, met name omdat het niet breed is aangekondigd en mensen zich zorgen maken over hun privacy.

Wat is het?

De API is door Apple & Google samen ontwikkeld. API is een afkorting voor Application Programming Interface en zorgt voor een bruggetje van de ene tussen de andere software. In dit geval dus de GPS op jouw telefoon en een coronatracker van bijvoorbeeld het RIVM. Nu hebben wij in Nederland nog geen officiele corona-tracker app die wordt onderschreven door de autoriteiten, maar deze API creëert alvast een belangrijke voorwaarde voor succesvol gebruik: namelijk dat jouw telefoon aan de app kan doorgeven waar je allemaal geweest bent en met wie je in aanraking bent gekomen.

Kan het kwaad?

Zoals het er nu naar uitziet niet. De functie staat standaard op uit. Sterker nog: je kunt hem niet eens activeren zolang er nog geen officiële corona-tracker app in Nederland is. Pas als er een goedgekeurde app is, je hem op je telefoon hebt gezet en vervolgens handmatig toestemming geeft om blootstellingsmeldingen te verzenden zal het trackings-mechanisme in gang worden gezet. Deze toevoeging aan de systeemupdate is dus geen reden om je update niet uit te voeren. Alleen de officiële gezondheidsinstanties mogen de gegevens gebruiken. Google en Apple nadrukkelijk niet.

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie