JavaScript is not enabled in your browser.
Terug naar overzicht

Blog

De 5 grootste risico's voor de agrarische sector

02-03-2021

newsItem.foto.alt

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar sommige ongelukken kun je gewoon voorkomen! En dat is lang niet altijd zo moeilijk als het lijkt. Bekijk de risico’s en neem een paar minuten de tijd om je af te vragen hoe het bij jouw bedrijf geregeld is. Ga aan de slag met verbeterpunten of schakel hulp in. Dit zijn de 5 grootste risico's voor de agrarische sector:

  1. Verouderde software
    Weet jij of de software die je machines besturen actueel is? Hackers zijn altijd op zoek naar verouderde software met beveiligingslekken. Het is een makkelijke ingang naar je systemen waarmee ze een hoop storingen en ellende veroorzaken. In het meest slechte scenario je bedrijf zelfs plat legt. Dit risico evenaart de traditionele risico’s in de branche zoals weersomstandigheden, ziektes, etc.
  2. Ransomware
    Hoeveel is jouw bedrijf per dag waard? Een ransomware aanval dwingt je daarover na te denken. Ransomware is schadelijke software die je binnenhaalt door op een verkeerd linkje te drukken of een geïnfecteerd bestand te downloaden. Dit kunnen bijvoorbeeld ook plaatjes zijn. Zo kunnen criminelen jouw hele netwerk platleggen. Vaak eisen ze bitcoins om het weer te ontsleutelen.
  3. Slimme apparaten
    Criminelen komen via de gekste ingangen je netwerk binnen. Daarom is het van belang dat je exact weet welke apparaten er in je netwerk zitten. Wij zien een enorme toename van slimme apparaten en sensoren in de agrarische sector. Neem de veiligheid en het updaten net zo serieus als bij je computer! Doe je dat niet, dan vormen ze een makkelijke toegang jouw systemen en informatie.
  4. Afspraken met je IT-er
    Een wijdverbreid misverstand is dat je IT-er verantwoordelijk is voor de cyber security van jouw bedrijf. Dat is hij namelijk niet als je dat niet expliciet hebt afgesproken. En realiseer je dat techniek maar een onderdeel van het geheel is. Maak heldere afspraken. Daarmee voorkom je dat je in the heat of the moment naar elkaar staat te wijzen.
  5. Het testen van backups
    De meeste mensen weten wel dat je backups moet maken. Maar test je ook met het terugzetten ervan? Daar zien we het nogal eens misgaan bij jouw collega’s. Als je hem niet teruggezet krijgt, heb je er immers ook niets aan. Probeer dus regelmatig of dit lukt. Zeker als er wijzigingen of updates hebben plaatsgevonden.

Hulp nodig?

Onze experts helpen je graag! Boek een cyber scan om erachter te komen hoe jij jouw organisatie veiliger maakt.

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie