JavaScript is not enabled in your browser.
Terug naar overzicht

Blog

De eerste meest ontwrichtende computerworm ter wereld

14-12-2020

newsItem.foto.alt

Je kunt het je nu bijna niet meer voorstellen maar ooit werd je gezien als vooruitstrevend bij het versturen van deze kerstboodschap. Leuk om te ontvangen? Ja, even. Tot je doorkreeg dat de kerstboodschap meer deed dan alleen die 'leuke' elektronische afbeelding laten zien. Lees onder de afbeelding verder over de meest ontwrichtende computerworm ter wereld.

'Let this exec run and enjoy yourself!'

Zo’n 33 jaar geleden zorgde deze kerstboodschap met de titel ‘Let this exec run and enjoy yourself!’ voor het stilvallen van een aantal enorme computernetwerken. Deze eerste computerworm ter wereld tekende een kerstboom met tekst afbeelding op je computerscherm, las je contacten uit, en stuurde zichzelf naar alle contactpersonen in je lijst. De gevolgen? Computernetwerken van onder andere; EARNet (European Academic Research Network), BITNET en ook uiteindelijk ook IBM raakte compleet verstopt. De enige manier om deze razende kerstboom een halt toe te roepen was door het platleggen van het complete computernetwerk.

‘The Christma Tree Exec’, geschreven door een student aan de Clausthal University of Technology in Duitsland, was de eerste meest ontwrichtende computerworm ter wereld. De maker van deze ontwrichtende kerstboodschap had echter geen kwade bedoelingen, hij wilde gewoon een gezellige kerstboodschap naar zijn vrienden sturen.

Cyberdreigingen

Sinds die tijd zijn er naast wormen heel veel andere soorten cyberdreigingen bijgekomen waar we ons tegen moeten wapenen en ondanks dat de gevolgen van dit virus enorm waren, heeft het er wel voor gezorgd dat we ons bewuster zijn geworden van cyberdreigingen.

Wat kun je doen tegen dit soort cyberdreigingen?

Het lijken open deuren, maar helaas komen we ze nog al te vaak tegen:

  • Download en installeer nooit zomaar een bestand of programma.
  • Installeer goede antivirus software en firewalls.
  • Train van medewerkers. Let wel, phishing mails worden steeds beter gepersonaliseerd en zijn daardoor lastiger te herkennen.

Weten hoe jij ervoor staat?
Doe dan onze gratis online scan. Geen open deuren, direct inzicht en tips.

Fijne feestdagen!

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie