JavaScript is not enabled in your browser.
Terug naar overzicht

Nieuws

Historische hack #3: Eerste datalek ooit, 90 miljoen Amerikanen gedupeerd

10-05-2023

newsItem.foto.alt

Een datalek wat? Moeten we emmers halen?

Stel je voor, het is 1984. Uit de radio (werd automatisch muziek gespeeld, hoef je hoefde dus geen lijstje aan te zetten) klinkt Queen met de nummer-1 hit van dat moment 'I want to break free'. De  krant ploft net als bij enkele honderdduizenden andere New Yorkers op de mat en je leest dat er een diefstal heeft plaatsgevonden. Van 90 miljoen mensen zouden hun privégegevens uit een computer zijn gestolen. Paniek alom natuurlijk, toch? Integendeel!


Onbekend is onbemind? 


Vandaag de dag zou een dergelijk voorval niet weggestopt zijn op pagina 8 van een krant. Het zou de covers waarschijnlijk dagenlang sieren. Op alle tv-zenders en radiostations zou non-stop bericht worden over de oorzaak en het gevolg van het datalek. De creditcardnummers, inclusief naam, adres en burgerservicenummer van 90 miljoen Amerikanen die in handen van cybercriminelen terecht is gekomen. In de onschuldige jaren '80 echter was de impact in zijn geheel nog niet duidelijk. Gelukkig maar, want ook de dief wist uiteindelijk geen raad met zijn buit. 

De eerste stap naar privacywetten en maatregelen

De Amerikaanse overheid werd niettemin wakker geschud. Als we zo gemakzuchtig met de gegevens van burgers omgaan, dan kan dat grote gevolgen hebben. Het voorval baande een weg voor nieuwe wetten die bedrijven (of beter sectoren in de VS) verplichten om zorgvuldig om te gaan met gevoelige data. Het leidde zelfs tot de CFAA (Computer Fraud and Abuse Act). De eerste wet die misbruik via computers criminaliseert. Het is hiermee een verre voorloper van alle wetten die er al zijn en die nog gaan komen. 

De basis op orde is geen sinecure


De les van dit verhaal is dat we voorzichtig moeten zijn met onze gegevens en hoe deze online worden gedeeld. Naarmate meer mensen het internet gebruiken voor communicatie en handel, zullen er meer mogelijkheden zijn voor hackers om informatie te stelen van bedrijven zoals die van jou. In 1984 wist men nog niet zo goed raad met de data. Anno 2023 worden complete databestanden verhandeld op het dark web. Dat baart natuurlijk zorgen en maakt dat we wetten nodig hebben. En handhaving. En bescherming…

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie