JavaScript is not enabled in your browser.
Terug naar overzicht

Nieuws

Gegevens Inholland studenten te koop door datalek

03-03-2021

newsItem.foto.alt

3 maart 2021 via nrc.nl - Sinds afgelopen zondag kun je de gegevens van 56.000 studenten en medewerkers van Inholland kopen. Dat is het gevolg van een datalek. Hoe groot de schade is, verschilt per slachtoffer. Van sommigen is alleen het e-mailadres te vinden via hackersforum Raidforum. Bij anderen gaat het om fysieke adressen, telefoonnummers en versleutelde wachtwoorden.

Oorzaak onbekend

Het is onbekend hoe het datalek is ontstaan. De Autoriteit Persoonsgegevens doet geen uitspraken over individuele gevallen en wil dus niet vertellen of Inholland zelf melding heeft gedaan. Medewerkers en studenten zijn in ieder geval maandagochtend ingelicht door de onderwijsinstelling. De pagina waarop de gegevens werden aangeboden is op het moment offline.

Explosieve stijging datalekken

De Autoriteit Persoonsgegevens sloeg eerder deze week al alarm. Zij constateert een explosieve stijging van het aantal hacks waarbij gegevens stelen het doel is. De gegevens worden vaak gestolen om identiteitsfraude te plegen, voor oplichting of om bedrijven onder druk te zetten te betalen om de gegevens terug te krijgen.

Hoe is het bij jou geregeld?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken kiezen cybercriminelen hun slachtoffers meestal niet bewust. Het is de wet van de grote getallen: ze zetten duizenden lijntjes tegelijk uit en zien wel waar ze binnenkomen. Het goede nieuws daarvan? Met een aantal relatief eenvoudige maatregelen verklein je de kans op een cyber incident aanzienlijk. In max 2 uur nemen onze cyber experts de veiligheid van jouw bedrijf of organisatie met je door en leggen je in begrijpelijke taal uit wat er moet gebeuren om de cyber & data security te verbeteren.

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie