JavaScript is not enabled in your browser.
Terug naar overzicht

Nieuws

Hackers publiceerden medische gegevens half miljoen Fransen

04-03-2021

newsItem.foto.alt

4 maart 2021 via nu.nl - Hackers publiceerden medische gegevens van bijna een half miljoen Fransen op het internet. De gegevens zijn ontvreemd uit medische laboratoria. Het gaat om testuitslagen van onder meer onderzoek naar vruchtbaarheid en hiv besmetting met de namen, contactgegevens, burgerservicenummers en bloedgroepen van bijna 492.000 patiënten. 

Het datalek bestaat uit onderzoeksresultaten naar onder meer vruchtbaarheid en hiv besmetting.

Handel in gestolen databases

Het in cyberveiligheid gespecialiseerde blog Zataz ontdekte dat een document met de medische gegevens uit zo'n 30 laboratoria te koop werd aangeboden via berichtendienst Telegram. Dat gebeurde in een speciale groep voor de handel in gestolen databases. De informatie werd ook gepubliceerd op het internet.

Cyberaanvallen op ziekenhuizen

Eerder deze maand maakte de Franse minister van Digitale Technologie, Cédric O. bekend dat de regering een miljard extra uittrekt voor cyberveiligheid. Dat deed hij naar aanleiding van cyberaanvallen op diverse ziekenhuizen in het land. In 2 van de getroffen ziekenhuizen moest men met pen en papier aan de slag. De computersystemen waren onbruikbaar, waarschijnlijk door ransomware.

Eenvoudige maatregelen

In tegenstelling tot wat veel mensen denken kiezen cybercriminelen hun slachtoffers meestal niet bewust. Het is de wet van de grote getallen: ze zetten duizenden lijntjes tegelijk uit en zien wel waar ze binnenkomen. Het goede nieuws daarvan? Met een aantal relatief eenvoudige maatregelen verklein je de kans op een cyber incident zoals een ransomware aanval aanzienlijk. Doe onze gratis Quick Scan en vind in 7 minuten uit hoe de veiligheid van jouw bedrijf of organisatie ervoor staat.

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie