JavaScript is not enabled in your browser.
Terug naar overzicht

Nieuws

Historische hack #2: Blind jongetje kraakt Amerikaanse telefoonsysteem

04-01-2023

newsItem.foto.alt
John Draper wordt vaak genoemd als de eerste hacker ooit. Hij werd drie keer veroordeeld voor het kraken van het Amerikaanse telefoonnetwerk. Toch had hij nooit zo wereldberoemd geworden, als een jongetje van 7 -blind vanaf zijn geboorte notabene- zijn weg niet plaveide. Maar wie was dit jongetje?

Phreaking ziet het levenslicht  

Het is 1957 in Richmond in de staat Virginia in de VS waar een zevenjarig jongetje uit verveling iets ontdekt. Joe Engressia is blind ter aarde gekomen, maar heeft -naar eigen zeggen- een IQ van 172. Zijn intelligentie gebruikt hij om de eerste 'Telefphone Phreak' te plegen, een voorloper van de hedendaagse hack. 

Een fluitje van een cent

Amerikaanse telefoonsystemen maakten in die tijd gebruik van verschillende tonen voor commando's in het netwerk. Je weet het vast nog wel, als je vroeger iemand opbelde. Op het moment dat je het juiste nummer had ingetoetst klonken er allemaal tonen, alsof er heel wat gebeurde aan de andere kant. Dat was in de praktijk ook zo, want er werd verbinding gelegd tussen verschillende netwerken. Deze tonen hadden allemaal een bepaalde hoogte en Joe ontdekte dat 2600 hertz iets bewerkstelligde. Dit was namelijk de toon waarmee de telefoonmaatschappij werd afgesloten van het gesprek. 

Het werkt nog ook!

Hij tuitte zijn lippen en floot bij benadering de benodigde 2600 hertz. Tot zijn grote verbazing werkte het en brak hij in het netwerk. Doordat de telefoonmaatschappij werd afgesloten van het gesprek, konden telefoondata niet worden getraceerd. Op deze manier kon Joe gratis het hele land bellen. Dit effende de weg voor technologie-enthousiastelingen die ermee aan de haal gingen. Joe overleed uiteindelijk in 2007. Postuum komt hem alsnog de eer toe van de eerste persoon die het landelijke telefoonnetwerk in de VS heeft gekraakt.

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie