JavaScript is not enabled in your browser.
Terug naar overzicht

Nieuws

Historische hack #1: Wetenschappelijk Hooliganisme: hacken is geboren

16-11-2022

newsItem.foto.alt

Uitvinder van de telegraaf (niet de krant) 

In 1896 vond de Italiaanse natuurkundige, uitvinder en ondernemer Guglielmo Marconi draadloze telegrafie uit. Het lukte hem om morsecodes over een afstand van twee kilometer over te brengen. Voor een experiment toog Marconi in 1903 naar het zuiden van Engeland. Hij wilde bewijzen dat hij met zijn radiotelegraaf een morsebericht 480 kilometer verderop in London kon bezorgen. 

Ratten, ratten, ratten...

Vanaf een klif in Cornwall, in het zuidwesten in Engeland stond Marconi klaar om te verzenden. Hij had zijn verbinding vooraf getest en niets stond zijn grote doorbraak in de weg. Wat hij op dat moment niet wist, was dat de goochelaar Nevil Maskelyne de verbinding aan het hacken was met zijn eigen telegraaf. Terwijl het publiek in Londen verwachtingsvol op de boodschap van Marconi wachtte, klonk ineens: "Ratten, ratten, ratten" door de telegraaf. Het werd nog bonter toen er een rijmpje volgde. "Een rare Italiaanse vent, zette het publiek in zijn hemd'. 

Hoewel dit een onschuldig voorval leek, was de boodschap die Maskelyne wilde vertellen een les voor altijd. De draadloze technologie is alles behalve privé, zo liet hij in The Times weten. 


 

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie