JavaScript is not enabled in your browser.
Terug naar overzicht

Nieuws

KNVB gegijzeld met ransomware: update KNVB lijkt te hebben betaald

20-04-2023

newsItem.foto.alt
Update: De teller die terugliep tot 26 april jl. is inmiddels van de website verwijderd. Vooralsnog is het onduidelijk of de KNVB het losgeld betaald heeft. 

De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) is slachtoffer geworden van een ransomware-aanval. Het internationaal bekende en beruchte LockBit claimt achter de aanval te zitten. 

De schade

Op de website van de bond is een klok geplaatst die afloopt naar 26 april 19:42 uur. Wat dan onthuld zal worden is niet bekend, maar mogelijk gaat het om interne documenten. Hiermee zou de KNVB in verlegenheid gebracht kunnen worden, want dit is precies de werkwijze van LockBit. Hun software heeft namelijk het vermogen om bij binnenkomst direct de kroonjuwelen van het slachtoffer op te sporen. 

Cybercrime raakt de hele keten

Hoewel de exacte omvang van de schade nog moeilijk is te voorspellen, heeft de aanval niet alleen de KNVB tot slachtoffer gemaakt. Zo schijnen ook ex-medewerkers en partnerpartijen zoals Eredivisie N.V. getroffen te zijn. Dit heeft te maken met het feit dat zij op dezelfde servers draaien. 

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie