JavaScript is not enabled in your browser.
Terug naar overzicht

Blog

Personeel zorgt voor de meeste datalekken

02-12-2019

newsItem.foto.alt

Dacht jij dat datalekken vooral worden veroorzaakt door criminelen? Fout! In de eerste helft van 2019 ontving de Autoriteit Persoonsgegevens bijna 12.000 meldingen, waarvan het overgrote deel door onzorgvuldigheid of gebrek aan kennis bij eigen medewerkers is te wijten.  Het personeel zorgt voor de meeste datalekken. Zo'n 96|% om precies te zijn. Zorgen dat dit in jouw bedrijf niet gebeurt? Bestel onze gratis interactieve mini quiz en speel 'm samen of alleen!

Zo zit het in elkaar

De meest voorkomende oorzaak (63%) van de gemelde datalekken was het versturen van persoonsgegevens naar de verkeerde ontvanger. Ook het per ongeluk publiceren van persoonlijke data en verlies of diefstal van papieren, usb-sticks of onvoldoende beveiligde apparaten liggen regelmatig ten grondslag aan een datalek. Slechts 4% van alle gemelde cases heeft van doen met kwade wil van buitenaf, zoals hacking, malware of phishing.

Zorg meest kwetsbaar

De meeste meldingen zijn gedaan door zorginstellingen. En dat is niet voor het eerst. Oorzaken zouden kunnen worden gezocht in de combinatie van hoge werkdruk en de grote hoeveelheid gevoelige informatie. Ook de financiële sector (20%) en overheid (19%) komen er niet best vanaf.

Wat kun je doen om een datalek te voorkomen?

Aandacht is key. Het lijkt misschien een open deur, maar dat blijkt het in de praktijk toch niet te zijn. Bespreek met medewerkers waarom het belangrijk is om zorgvuldig met de gegevens van anderen omgaan. Bijvoorbeeld door hier een agendapunt in je team meeting van te maken. Of door onze interactieve mini quiz te spelen. Ga dit gesprek open en eerlijk aan, benadruk dat iedereen fouten kan maken en dat mensen het vooral moeten melden als er toch iets mis gaat. Als iedereen snapt waarom voorzichtigheid geboden is en de consequenties overziet, scheelt dat al een hoop ongelukken.

Kun je wel wat extra hulp gebruiken? Onze cyber experts komen graag bij je langs!

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie