JavaScript is not enabled in your browser.
Terug naar overzicht

Nieuws

Politie heeft handige link: zo test je of jouw gegevens misbruikt worden

07-04-2023

newsItem.foto.alt
Wil jij weten of jouw gegevens gehackt zijn en wat dan te doen? Dat kan vanaf nu namelijk heel eenvoudig. 

De Nederlandse politie heeft in samenwerking met Europol en de FBI de illegale website Genesis Market uit de lucht gehaald. Hier werden miljoenen gebruikersprofielen inclusief digitale fingerprints verkocht. Met zo'n gebruikersprofiel kunnen ze jouw complete digitale leven overnemen.


Wat zijn digital fingerprints?


Digital fingerprints, ofwel digitale vingerafdrukken zijn unieke digitale representaties van iemands vingerafdrukken die kunnen worden opgeslagen en gebruikt voor identificatiedoeleinden. Ze worden steeds vaker gebruikt in verschillende digitale systemen, waaronder smartphones, laptops en biometrische databasesystemen. Misbruik van gestolen digitale vingerafdrukbestanden door cybercriminelen is mogelijk, maar het zou het kraken van coderingscodes, reverse-engineering van gegevensbestanden en verschillende andere gecompliceerde procedures met zich meebrengen.


Misbruik door cybercriminelen


Cybercriminelen zouden biometrische gegevens kunnen gebruiken om identiteitsdiefstal of andere misdaden te plegen, aangezien biometrische gegevens worden beschouwd als persoonlijke informatie die vergelijkbaar is met een burgerservicenummer. In het geval van een inbreuk op biometrische gegevens kunnen cybercriminelen de gestolen gegevens mogelijk gebruiken om zich voor te doen als personen of om toegang te krijgen tot beveiligde systemen.

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie