JavaScript is not enabled in your browser.
Terug naar overzicht

Nieuws

Ransomware-aanval bij de MediaMarkt

25-02-2022

newsItem.foto.alt

De MediaMarkt is slachtoffer geworden van een ransomware-aanval die duizenden computers en servers van het bedrijf heeft versleuteld. Deze aanval treft vestigingen door heel Europa, waaronder in Nederland, België en Duitsland. De winkels blijven open en kunnen doorgaan met het verkopen van elektronica, maar bestellingen afhalen en producten retourneren is niet meer mogelijk. Ook kunnen online bestellingen tijdelijk niet meer geleverd worden. De cybercriminelen die achter de aanval zitten eisen 43 miljoen euro losgeld van de retailer. 
 

Back-ups


Op dit moment is het onduidelijk of de back-ups van de MediaMarkt systemen ook zijn versleuteld. Cybercriminelen proberen deze back-ups vaak ook te versleutelen, zodat het een lange tijd kan duren voordat een bedrijf weer aan de slag kan. Hierdoor wordt de kans groter dat een bedrijf het gevraagde losgeld betaalt om hopelijk op deze manier weer toegang te krijgen tot de systemen. Om deze reden is het belangrijk om meerdere back-ups te hebben die ver genoeg teruggaan in de tijd. Dit verkleint de kans dat de ransomware alle back-ups al heeft geïnfecteerd. Zorg ook dat je een offline versie van de back-ups hebt, zodat cybercriminelen deze versie niet kunnen versleutelen. Deze back-ups kunnen je weer toegang geven tot (oudere versies van) de systemen. Pro tip: vergeet vooral niet het terugzetten van de back-ups regelmatig te testen. Dan weet je zeker dat ze volledig zijn als je ze nodig hebt. 

Heb jij de basisveiligheid op orde?


Test het snel en makkelijk via onze online scan: 17 minuten, 7 vragen, direct je resultaten inzien. Of vraag een gratis adviesgesprek met een expert aan om een inventarisatie te maken.

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie