JavaScript is not enabled in your browser.
Terug naar overzicht

Nieuws

Ransomware-aanval bij RTL

09-11-2021

newsItem.foto.alt

RTL Nederland is slachtoffer geworden van een ransomware-aanval. Een aantal computers, servers en systemen werden ontoegankelijk gemaakt door criminelen, waardoor de werknemers niet meer bij de systemen en bestanden konden komen. De criminelen kregen toegang tot het systeem doordat zij de inloggegevens van een medewerker van een externe beheerpartij hadden buitgemaakt. Omdat er geen dubbele beveiliging zoals two-factor authentication aanwezig was konden de criminelen met de gestolen inloggegevens direct in het systeem van RTL. De geïnfecteerde systemen zijn geïsoleerd om aantasting van de rest van het systeem te voorkomen. RTL heeft wekenlang last ondervonden van de aanval. 

Stel 2FA in waar mogelijk 

De criminelen konden makkelijk de systemen binnenkomen met de gestolen inloggegevens omdat er geen dubbele beveiliging aanwezig was. Beveiligingsmaatregelen zoals two-factor authentication (2FA) voegen een extra stap aan het inlogproces toe. Dit kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van een controle-SMS of e-mail. Hierdoor kunnen criminelen die jouw inloggegevens hebben niet zomaar inloggen, omdat er nog een tweede stap tussen zit voordat je toegang krijgt tot je systeem.

Back-ups

Dit geval laat het belang zien van het hebben van een goede back-up. Wanneer je slachtoffer wordt van een ransomware aanval en je systemen niet meer bereikbaar zijn wil je zo snel mogelijk weer toegang krijgen tot deze systemen. Hierbij spelen back-ups een belangrijke rol, omdat deze je weer toegang kunnen geven tot (oudere versies van) de systemen. Pro tip: vergeet vooral niet het terugzetten van de back-ups regelmatig te testen. Dan weet je zeker dat ze volledig zijn als je ze nodig hebt. 

Heb jij de basisveiligheid op orde?

Test het snel en makkelijk via onze online scan: 17 minuten, 7 vragen, direct je resultaten inzien. Of vraag een gratis adviesgesprek met een expert aan om een inventarisatie te maken.

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie