JavaScript is not enabled in your browser.
Terug naar overzicht

Blog

Schaduw ICT voorkomen

29-09-2021

newsItem.foto.alt

Even vlug een appje sturen naar je collega, dat enorme bestand verzenden via WeTransfer of je werkmail op je privé telefoon lezen. Door de snelle omschakeling naar thuiswerken zijn er nieuwe gewoonten ingeslopen. En dat is niet zo gek. De gratis applicaties waarmee je makkelijk data kunt opslaan en verzenden zijn prettig in gebruik. Maar de kans dat je hiermee privacy schendt is groot en de kans op beveiligingsincidenten evenzo. In dit artikel lees je wat schaduw ICT is en hoe je ermee om kunt gaan. 

Wat is schaduw ICT? 

Onder schaduw ICT -oftwel schadow IT- vallen applicaties die niet behoren tot de officieel goedgekeurde apps door jouw IT-afdeling. Hierbij kun je denken aan berichten apps, privé cloud applicaties en privémail. Maar ook het gebruik van jouw prive telefoon voor zakelijke activiteiten valt hier bijvoorbeeld onder. Het lijkt onschuldig, maar het gebruik hiervan heeft grote gevolgen voor de privacy waarborging van je organisatie. Daarnaast zorgt het gebruik van goedgekeurde applicaties niet alleen voor een veiligere werkomgeving, maar houdt het alle bestanden ook voor iedereen beschikbaar. Dan kan het team gewoon verder als iemand een keer afwezig is. 

Hoe voorkom je schaduw ICT?

De belangrijkste tip: Maak het bespreekbaar. Inventariseer welke applicaties jouw medewerkers allemaal gebruiken en vanuit welke behoefte die applicaties zijn gekozen. Wellicht komen jullie samen tot de conclusie dat er met frisse ogen naar de ICT moet worden gekeken en dat sommige processen door het nieuwe werken toe zijn aan innovatie. 

Wat is het risico voor jouw bedrijf?

Hoe heb jij dit geregeld? Mogen medewerkers bijvoorbeeld zonder toestemming van een IT-er software downloaden op bedrijfsapparaten? Doe de online risicoscan en zie binnen 7 minuten waar je werk van moet maken.

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie