JavaScript is not enabled in your browser.
Terug naar overzicht

Nieuws

Tachografen van duizenden Europese vrachtwagens gehackt

10-03-2021

newsItem.foto.alt

10 maart 2021 via RTL Nieuws - Deze case uit 2019 blijft ons intrigeren. Niet alleen vanwege de grote schaal, maar ook vanwege het feit dat schijnbaar keurige bedrijven hier willens en wetens met criminelen in zee zijn gegaan. Een bende uit Polen zou tegen betaling tachografen in vrachtwagens hacken en zo de rijtijden, rusttijden en snelheden kunnen manipuleren. Zo zijn de tachografen van duizenden Europese vrachtwagens gehackt.

Slimme manipulatie

De hardware en software worden op zo'n slimme manier gemanipuleerd dat de criminelen haast geen sporen achterlaten. De tachograaf wordt uitgeschakeld en daarmee worden gegevens zoals snelheden, rijtijden en rusttijden niet meer geregistreerd. Bij reguliere controles is de fraude maar moeilijk te ontdekken. 

Geld besparen

Knoeien met rijtijden en sneltijden kan transportbedrijven veel geld besparen. Tachografen zorgen ervoor dat chauffeurs zich aan de wettelijk vastgestelde rusttijden en snelheden houden. Zo zouden ze niet alleen de veiligheid bevorderen, maar ook concurrentievervalsing en uitbuiting van chauffeurs moeten voorkomen. Door de tachografen uit te schakelen of te manipuleren kunnen chauffeurs langer en harder doorrijden. 

Hacken op bestelling

Deze case is een voorbeeld van hacken op bestelling. Toch geeft het aan hoe makkelijk het is om apparaten en systemen te manipuleren. Voor de bedrijven die met deze lui in zee zijn gegaan is het nog maar afwachten of ze de hack inderdaad hebben beperkt tot de tachografen. Het zou ons namelijk niets verbazen als ze de systemen wat verder zijn ingedoken om zo bijvoorbeeld ransomware te installeren.  

Eenvoudige maatregelen

In tegenstelling tot wat veel mensen denken kiezen cybercriminelen hun slachtoffers meestal niet bewust. Het is de wet van de grote getallen: ze zetten duizenden lijntjes tegelijk uit en zien wel waar ze binnenkomen. Het goede nieuws daarvan? Met een aantal relatief eenvoudige maatregelen verklein je de kans op een cyber incident zoals een ransomware aanval aanzienlijk. Doe onze gratis Quick Scan en vind in 7 minuten uit hoe de veiligheid van jouw bedrijf of organisatie ervoor staat.

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie