JavaScript is not enabled in your browser.
Terug naar overzicht

Nieuws

Tegenstrijdige krantenkoppen over AI bepalen de wereldwijde media

31-03-2023

newsItem.foto.alt
Microsoft lanceert een AI-gedreven digitale cyber security assistent, terwijl o.a. Elon Musk en Steve Wozniak een petitie tekenden om de snelheid van AI-ontwikkelingen te beperken. 

Op de dag dat bekend werd dat enkele grote namen in de internationale techwereld hun handtekening hebben gezet onder een pamflet dat de ontwikkelingssnelheid van AI-toepassingen wil terugbrengen, kwam Microsoft ook met nieuws. Microsoft lanceert een virtuele cyber security assistent die op basis van Artificial Intelligence helpt om gevaren op te sporen. Security Copilot, zoals de tool gaat heten, is losjes gebaseerd op ChatGPT, waar al veel om te doen was. 

AI is hét gesprek in 'tech kringen'


Je hoeft je niet te schamen als je geen idee hebt wat dit bovenste betekent, techniek ontwikkelt zo snel dat wat drie weken geleden in was, nu alweer passé is. In het kort: AI, ofwel Artificial Intelligence is bedoeld om het creatieve proces van mensen te helpen. Het concept werd al in films uit de jaren '60 gebruikt, maar heeft het afgelopen jaar een vlucht genomen met de introductie van AI-tools als ChatGPT (helpt je schrijven, door een ingevoerde vraag te beantwoorden. In sommige gevallen in hele essays en blogs), Dall-E en Midjourney (voor het genereren van afbeeldingen op basis van een commando). En zo worden inmiddels ook AI-toepassingen opgezet om enerzijds te assisteren bij het plegen van cybercrime, anderzijds om dit juist te voorkomen.

Een petitie tegen het tempo waarin AI zich ontwikkelt


Geholpen worden door virtuele assistenten, dat is uiteindelijk ons doel geweest tijdens de technologische revolutie. Toch gaan sommige ontwikkelingen gewoonweg te snel, zo zeggen vooraanstaande tech-bonzen. Niet in de laatste plaats hebben mensen als Steve Wozniak (Apple) en Elon Musk (Tesla, SpaceX en Twitter) via een petitie opgeroepen om alle initiatieven op het gebied van AI vaart te laten minderen. Ze willen een pauze van tenminste een half jaar inlassen op het ontwikkelen van AI, om eerst goede afspraken te kunnen maken over regelgeving en toezicht. In hun ogen zou de mensheid wel eens de controle over AI kunnen verliezen op het moment dat deze krachtiger wordt. Dat lijkt een onwaarschijnlijk rampscenario voor een goede sciencefictionfilm, toch: de door inmiddels ruim 1000 kenners ondertekende petitie duidt erop dat het menens is. 


Microsoft en OpenAI slaan handen ineen


In de tussentijd heeft Microsoft niet stilgezeten. Begin dit jaar ging de techgigant met OpenAI, een leverancier van open source AI-toepassingen in zee. Samen investeren ze ruim 10 miljard dollar in ChatGPT, de laatste versie van een serie die OpenAI uitbracht. ChatGPT (GPT staat voor Generative Pre-Trained Transformer) maakt het voor mensen mogelijk om een dialoog met een chatbot te voeren. De mens geeft de chatbot een opdracht zoals: "leg mij in een blog, aan de hand van goede voorbeelden, de voordelen van het schrijven van een blog met behulp van AI uit." De bot verzamelt vervolgens informatie uit allerlei verschillende (overigens voor ons niet te herleiden) bronnen en komt met een sterk antwoord terug. Uiteraard is deze tool al misbruikt door middelbare scholieren , voor hun boekverslagen. 


Microsoft komt nu met beveilingsassistent gebaseerd op AI / ChatGT-4


Met Security Copilot heeft Microsoft een beveiligingsmodel gevonden dat gebruik maakt van inlichtingen uit verschillende bronnen. Het model zal onder meer putten uit inlichtingen van Microsoft Sentinel en Microsoft Defender, maar ook uit geleende data zoals die van RiskIQ en Miburo. Het bedrijf zegt gebruik te maken van 65 miljard signalen per dag die worden verzameld als onderdeel van informatie over dreigingen. Het is een tool die medewerkers moet assisteren. Deze informatie helpt cyber security medewerkers om tijdig te kunnen acteren op acute dreigingen. Maar menselijke controle is sowieso altijd vereist. Dat zegt Microsoft zelf ook: "Artificiële intelligentie kan ook fouten maken en bij cybersecurity betaal je elke fout cash. Menselijke controle op de analyses van Copilot is dan ook altijd aangeraden. Dit haalt Microsoft ook zelf aan."

De vraag in deze is dan ook: moet de vaart ook uit deze initiatieven worden getrokken?

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie