JavaScript is not enabled in your browser.
Terug naar overzicht

Blog

Top 5 cyber risico's in de zorg

22-02-2021

newsItem.foto.alt

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar sommige ongelukken kun je gewoon voorkomen! En dat is lang niet altijd zo moeilijk als het lijkt. Bekijk de risico’s en neem een paar minuten de tijd om je af te vragen hoe het bij jouw bedrijf geregeld is. Ga aan de slag met verbeterpunten of schakel hulp in.

 1. Diefstal of datalekken
  Al sinds de invoering van de meldplicht datalekken is de zorg, samen met de financiële sector, koploper in het aantal meldingen. Er zijn extra strenge maatregelen door de gevoeligheid van de informatie waarmee zorgprofessionals werken. Met name de complexiteit van de keten en de supersnelle technische innovatie zorgen voor relatief veel incidenten. In ons brancherapport vind je tips om dit beter in te richten.
 2. Ongeautoriseerde toegang
  Hiermee bedoelen we dat mensen die daar niet toe gemachtigd zijn toegang bedoeld of onbedoeld krijgen tot gevoelige gegevens. Denk aan zoekgeraakte USB-sticks met patiëntgegevens zonder wachtwoord en encryptie, open deuren met patiëntendossiers op het bureau, niet afgesloten beeldschermen, gezamenlijke logincodes of logincodes op een whiteboard en verkeerd geadresseerde e-mails.
 3. DDoS aanvallen
  DDoS staat voor Distributed Denial of Services. Het is een cyberaanval waarbij heel veel verkeer tegelijkertijd naar computers, computernetwerken of servers wordt verstuurd waardoor deze overbelast raakt en niet meer te gebruiken is. Vaak worden er gehackte computers voor een DDoS aanval gebruikt.
 4. Ransomware
  Ransomware is schadelijke software die je binnenhaalt door op een verkeerd linkje te drukken of een geïnfecteerd bestand te downloaden. Dit kunnen bijvoorbeeld ook plaatjes zijn. Dankzij de software die zo op jouw computer terecht komt, kunnen criminelen jouw bestanden versleutelen (encrypten). Ze eisen losgeld in bitcoins om het weer te ontsleutelen.
 5. Phishing
  Phishing komt in vele vormen en maten. In essentie komt het er op neer dat criminelen proberen om je gegevens en/of geld te ontfutselen. Wat opvalt in de zorg is dat het de criminelen veelal om inloggegevens lijkt te gaan. De oorzaak daarvan is te vinden in de grote waarde van de informatie die in de systemen staat opgeslagen.

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie