JavaScript is not enabled in your browser.
Terug naar overzicht

Blog

Top 5 cyberrisico's in e-commerce

25-04-2022

newsItem.foto.alt

Steeds meer bedrijven hebben de stap naar online verkopen gemaakt. Het contact met klanten en de verkoop van producten vindt dan plaats via de webshop (mail of chat), websites en sociale media. Bij deze contactmomenten worden persoonsgegevens opgevraagd en opgeslagen, maar gebeurt dit bij jouw websop volgens de richtlijnen van de AVG? Webshops en bedrijven met een online verkooppagina hebben te maken met verschillende cyberrisico's waar je niet 1,2,3 aan denkt. In dit blog leggen we de grootste cyberrisico's van online verkoop voor. Maar besef voor je begint te lezen dat voor alle risico's een oplossing te vinden is. 

1. Spookfacturen

Een spookfactuur is een factuur voor nooit geleverde diensten of goederen waarvan de crimineel hoopt dat deze in de drukte van de administratie wordt voldaan. Dit kan leiden tot financiële schade wanneer de factuur wordt betaald zonder dat dit nodig was.

2. DDoS aanvallen

DDoS staat voor Distributed Denial of Services. Het is een cyberaanval waarbij heel veel verkeer tegelijkertijd naar computers, computernetwerken of servers wordt verstuurd waardoor deze overbelast raakt en niet meer te gebruiken is. Hierdoor kan je website niet meer bereikbaar zijn, wat voornamelijk bij webshops tot een verlies van inkomsten kan leiden.

3. Ransomware

Ransomware is schadelijke software die je binnenhaalt door op een verkeerd linkje te drukken of een geïnfecteerd bestand te downloaden. Dit kunnen bijvoorbeeld ook plaatjes zijn. Dankzij de software die zo op jouw computer terecht komt, kunnen criminelen jouw bestanden en systemen versleutelen. Ze eisen losgeld in bitcoins om het weer te ontsleutelen. Hierdoor kan je de toegang tot belangrijke gegevens en systemen verliezen, waardoor je niet meer (naar behoren) kunt werken en leveren.

4. Hacks

Een crimineel dringt je systemen binnen en heeft hierdoor toegang tot het systeem en alle gegevens die in dit systeem te vinden zijn. Hierdoor kan een crimineel dus aan gevoelige bedrijfsinformatie komen, wat bijvoorbeeld met concurrenten of op het internet gedeeld kan worden.

5. Datalekken

Datalekken kunnen op diverse manieren plaatsvinden, bijvoorbeeld bij het verliezen van een telefoon of laptop, door per ongeluk de verkeerde informatie naar de verkeerde persoon te sturen of door een hack. Hierdoor kunnen persoonlijke gegevens van klanten en medewerkers op straat komen te liggen, wat zeer onwenselijk is. Dit kan leiden tot reputatieschade en zelfs tot een boete van de Autoriteit Persoonsgegevens wanneer er niet op de juiste wijze wordt gehandeld.

Het goede nieuws is: met een aantal relatief eenvoudige maatregelen kun je jouw bedrijf tegen deze risico’s beschermen. Onze cyber experts kunnen hiervoor een passend advies geven. Meer weten? Plan een gratis 15 minuten adviesgesprek in.

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie