JavaScript is not enabled in your browser.
Terug naar overzicht

Blog

Top 5 cyberrisico’s voor de maakindustrie

18-10-2021

newsItem.foto.alt

Smart Industry is een hot topic binnen de maakindustrie. De branche digitaliseert steeds verder, waarbij gebruik wordt gemaakt van de nieuwste technologische ontwikkelingen. Maar naast de voordelen die bijvoorbeeld robotisering, Internet of Things  en Cloud computing bieden, is het belangrijk om je ook bewust te zijn van de risico’s. Door hier op tijd over na te denken en actie op te ondernemen, kun je met een aantal relatief eenvoudige maatregelen al een hoop ellende voorkomen. Waar moet je op letten als ondernemer met een maakbedrijf? In dit artikel staan de top 5 cyberrisico’s voor deze branche beschreven.

1. Ransomware

Ransomware is schadelijke software die je binnenhaalt door op een verkeerd linkje te drukken of een geïnfecteerd bestand te downloaden. Dit kunnen bijvoorbeeld ook plaatjes zijn. Dankzij de software die zo op jouw computer terecht komt, kunnen criminelen jouw bestanden en systemen versleutelen. Ze eisen losgeld in bitcoins om het weer te ontsleutelen. Hierdoor kan de gehele bedrijfsvoering stil komen te liggen. Dit is vooral een groot probleem voor bedrijven in de maakindustrie die volledig afhankelijk zijn van de geautomatiseerde bedrijfsvoering. De robots die bijvoorbeeld het werk makkelijker maken zullen in het geval van een ransomware aanval stil komen te liggen, wat de productie kan vertragen of zelfs volledig platleggen.

2. Hacks

Een crimineel dringt je systemen binnen en heeft hierdoor toegang tot het systeem en alle gegevens die in dit systeem te vinden zijn. Hierdoor kan een crimineel bijvoorbeeld bij klantgegevens komen, wat zeer onwenselijk zou zijn.

3. Datalekken

Datalekken kunnen op diverse manieren plaatsvinden, bijvoorbeeld bij het verliezen van een telefoon of laptop, per ongeluk de verkeerde informatie naar de verkeerde persoon sturen of door een hack. Bedrijfsgeheimen, maar ook andere informatie zoals je offertes of facturen, kunnen tijdens een datalek in de verkeerde handen vallen of verloren gaan.

4. Spookfacturen

Een spookfactuur is een factuur voor nooit geleverde diensten of goederen waarvan de crimineel hoopt dat deze in de drukte van de administratie wordt voldaan. Dit kan leiden tot financiële schade wanneer de factuur wordt betaald zonder dat dit nodig was.

5. Ketenproblematiek

Een cyberaanval bij, via of door leveranciers, externen of aanvullende dienstverleners kan een grote impact hebben op jouw bedrijf. Het kan zo zijn dat bepaalde producten of grondstoffen niet meer geleverd kunnen worden, maar ook kunnen jouw gegevens bekend worden bij criminelen of kan je via deze keten zelf ook slachtoffer worden van een cyberaanval.

Het goede nieuws is: met een aantal relatief eenvoudige maatregelen kun je jouw bedrijf  beschermen tegen deze risico’s. Onze cyber experts kunnen hiervoor een passend advies geven. Meer weten? Vraag een gratis 15 minuten adviesgesprek aan.

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie