JavaScript is not enabled in your browser.
Terug naar overzicht

Nieuws

Vattenfall meldt datalek: persoonsgegevens van 30.000 Nederlanders liggen op straat

12-04-2023

newsItem.foto.alt
Energiebedrijf Vattenfall heeft aangekondigd dat er een datalek heeft plaatsgevonden waarbij de gegevens van 30.000 klanten zijn betrokken. Het lek deed zich voor bij een externe partij die het archief van Vattenfall beheert. Daar wordt onder andere briefverkeer met klanten opgeslagen. Het bedrijf heeft de getroffen klanten op de hoogte gesteld en meldt dat er geen aanwijzingen zijn dat de gegevens zijn misbruikt.

Bij routinecontrole ontdekt

Het datalek werd ontdekt tijdens een controle. Vattenfall heeft onmiddellijk actie ondernomen en de externe partij verzocht om het lek te dichten. Het bedrijf heeft ook de betrokken autoriteiten op de hoogte gebracht en is begonnen met een intern onderzoek om de oorzaak van het lek te achterhalen. Vattenfall is opvallend waakzaam op criminele activiteiten. Dit heeft mogelijk te maken met een incident in oktober 2022. Toen werd een ingehuurde medewerker betrapt op het fotograferen en delen van klantgegevens met een collega. 

Vattenfall roept klanten op waakzaam te zijn

De gegevens die bij het datalek betrokken zijn, omvatten namen, adressen, e-mailadressen en geboortedata. Er zijn geen financiële gegevens of wachtwoorden gelekt. Vattenfall heeft de getroffen klanten gevraagd om alert te zijn op verdachte activiteiten en heeft aangeboden om de kosten van eventuele identiteitscontroles te vergoeden.

Excuses van Vattenfall

Vattenfall benadrukt dat het de bescherming van persoonsgegevens zeer serieus neemt en dat het bedrijf er alles aan doet om de privacy van klanten te waarborgen. Het bedrijf heeft maatregelen genomen om herhaling van dit soort incidenten te voorkomen en zal blijven investeren in de beveiliging van persoonsgegevens. Vattenfall biedt zijn excuses aan voor het ongemak dat dit incident heeft veroorzaakt en zal de getroffen klanten op de hoogte houden van verdere ontwikkelingen.

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie