JavaScript is not enabled in your browser.
Terug naar overzicht

Blog

Voorkom WhatsApp fraude: beveilig je voicemail!

27-01-2020

newsItem.foto.alt

Huh? Ja echt. Dit is het advies van NN security officer Karim Hussainali. Nu.nl meldde recentelijk een explosieve stijging van Whatsapp fraude. En dat is eng, want we maken er bijna allemaal gebruik van. Waar boeven vroeger nog alleen de namen en foto's van onze contacten versierden om ons zo bijvoorbeeld geld af te troggelen, lukt het ze steeds vaker om daadwerkelijk toegang te krijgen tot accounts. Hoe? Nou, via je voicemail dus.

De truc

Om Whatsapp in te stellen, stuurt de service een verificatiecode per SMS naar het telefoonnummer dat is geregistreerd. Als dit niet direct geactiveerd wordt, komt de code via een spraakbericht door middel van een telefoontje. Hackers laten de oproep voorbij gaan, waarna de verificatiecode in de voicemail inbox van het (toekomstige) slachtoffer belandt. Hoe kom je dan in die voicemail? Zul je vast denken. Tsja... vergeten technologieën, oude veiligheids hygiene. Hoe lang geleden heb jij de pincode op je voicemail ingesteld? Toen je je eerste BEN abonnement op je roze (of zilveren in het geval van man) motorola klap-telefoontje afsloot? En heb je hem daarna nog ooit veranderd? Aha, je ziet waar we heen willen. Als iemand probeert een voicemail code te kraken heeft hij een grote kans van slagen met de winnende nummers 0000 of 1234.

De oplossing

Je kent ons, die hebben we natuurlijk. We zijn er om je te helpen, niet om je aan het schrikken te maken. Een goede eerste stap is 2-factor authenticatie op je Whatsapp instellen. Ga hiervoor in de app naar Instellingen --> account --> Verificatie in twee stappen inschakelen. Je wordt hier gevraagd om een 6 cijferige code in te stellen. Geen zorgen, je hoeft hem echt niet elke keer in te vullen om een appje te kunnen lezen. Stap 2 is een nieuwe pincode voor je mobiel instellen. Dit proces verschilt wat per provider, maar meestal kun je via het menu van je voicemail afluisteren hoe het moet. Met dank aan: Karim Hussainali 

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie