JavaScript is not enabled in your browser.
Terug naar overzicht

Blog

Waarom een wachtwoordmanager een goed idee is

07-10-2019

newsItem.foto.alt

Veel mensen gebruiken hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. Dat is niet veilig. Want als iemand jouw wachtwoord van het ene account achterhaalt, kan hij dus op meerdere plekken inloggen. Je zou daarom eigenlijk voor ieder account een uniek wachtwoord moeten gebruiken. Een sterk wachtwoord dat moeilijk te kraken is. Een wachtwoord (of password) manager kan je helpen om sterke wachtwoorden te genereren én ze te bewaren.

Veilig al je login gegevens bewaren

Met een wachtwoord manager gebruik je alleen nog maar sterke wachtwoorden die niet te herleiden zijn. Die maakt de tool automatisch voor je aan. Je hoeft niet bang te zijn dat je ze niet kunt onthouden. Of dat je ze iedere keer opnieuw in moet voeren. Dat gebeurt namelijk automatisch. Via één centraal wachtwoord - dat van de password manager- heb je al je login gegevens binnen handbereik. Het is dus eigenlijk een digitale kluis.

Maar hoe zit het met dat ene wachtwoord?

Is een vraag die dan al snel bij mensen opkomt. Want hee, als die gekraakt wordt dan kunnen ze écht overal bij. Daarom is het verstandig om 2-factor authentificatie in te stellen voor je accounts. Dat zorgt er voor dat je niet met alleen een wachtwoord kunt inloggen, maar dat je ook een code vanaf een apparaat (bijvoorbeeld je telefoon) moet invoeren om binnen te komen.
Daarnaast is het belangrijk om een heel sterk wachtwoord te kiezen. Of liever nog: een wachtzin. Eentje die je makkelijk onthoudt maar wel heel veel tekens bevat. Zoals: "Oh,w@thebikeenhekelaanmijnSCHOONmoeder,zeg!".

Welke wachtwoord manager moet ik nemen?

Er zijn verschillende geschikte wachtwoord managers op de markt. Wij hebben bijvoorbeeld goede ervaringen met LastPass, 1Password, BitWarden en KeePass (laat je niet afschrikken door de website). En als je alleen maar Apple producten gebruikt is de Keychain ook prima.

Digitale veiligheid checken

Wil jij eens in een wat bredere context naar de digitale veiligheid van je bedrijf laten kijken? Een van onze experts komt graag bij je langs voor een cyber check!

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie