JavaScript is not enabled in your browser.
Terug naar overzicht

Blog

Wat is ransomware en wat kun je er tegen doen?

28-09-2020

newsItem.foto.alt

In de afgelopen maanden regende het telefoontjes over ransomware bij onze Selma. Ihkv elk nadeel heb z'n voordeel betekende dit voor ons: nieuwe klanten. Maar we realiseren ons dat jij hier als ondernemer natuurlijk helemaal niet op zit te wachten! Daarom een korte uitleg. Wat is ransomware en wat kun je doen om te voorkomen dat jouw systemen gegijzeld worden?

Versleutelde bestanden

Ransomware is schadelijke software die je binnenhaalt door op een verkeerd linkje te drukken of een geïnfecteerd bestand te downloaden. Dit kunnen bijvoorbeeld ook plaatjes zijn. Dankzij de software die zo op jouw computer terecht komt, kunnen criminelen jouw bestanden versleutelen (encrypten). Ze eisen losgeld in bitcoins om het weer te ontsleutelen.

Wat moeten ze nou met mij?

Die reactie horen wij vaak. Wat ze met jou moeten is de vraag ook niet. De kans dat jij bewust getarget wordt is bijzonder klein. Ook cybercriminelen maken tegenwoordig gebruik van het massa-is-kassa-principe. Ze zetten duizenden aanvallen tegelijk uit en kijken wie er hapt. Op het moment dat ze beet hebben gaan ze eens beoordelen wat voor vlees ze in de kuip hebben. En vrijwel elke ondernemer heeft er geld voor over om zijn klantgegevens, financiële informatie en bedrijfssystemen weer terug en/of werkend te krijgen.

Tip: neem eens een paar minuten de tijd om voor jezelf na te gaan welke cruciale apparaten, gegevens of systemen van jou aan het internet zijn gekoppeld? Wat gebeurt er als je daar niet meer bij kan? En wat is de schade voor jouw bedrijf als dat gebeurt?

Wat moet je doen?

Zorgen voor een goed noodplan, dat ten eerste. Met een goed noodplan beperk je áltijd schade. Helemaal voorkomen is onmogelijk. Met goede anti-virus software en firewalls leg je een eerste barrière, met het trainen van medewerkers een tweede. Maar realiseer je dat de phishing mails van tegenwoordig vaak zo geloofwaardig zijn dat zelfs de meest oplettende burger er intrapt. Gaat het nu toch mis? Bel dan je IT-er, noodlijn van de Cyberverzekering als je die hebt of de Cyberwacht. De Cyberwacht is de telefonische noodlijn voor gehackte bedrijven. Als klant van Perfect Day wordt je automatisch lid van de Cyberwacht.

Weten hoe jij ervoor staat?

Doe dan onze gratis online scan. Geen open deuren, direct inzicht en tips.

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie