JavaScript is not enabled in your browser.
Terug naar overzicht

Blog

Website veilig? Zo voorkom je misbruik door spoofing.

01-10-2020

newsItem.foto.alt

Spoofing is een techniek met vele verschijningsvormen. In essentie komt het er op neer dat criminelen het gebruiken om zich voor te doen als een ander om jou daarmee geld of gegevens afhandig te maken. Dat kunnen ze doen met e-mailadressen, telefoonnummers, websites of IP-adressen. Is het domein van je website en/of e-mailadres niet goed beveiligd? Dan kunnen ze een werkelijke kopie maken en zich uitgeven als iemand van jouw bedrijf. Als dat te lastig is vervalsen ze gewoon een url en maken ze een website na. Bijvoorbeeld door een 0 (cijfer nul) te gebruiken in plaats van een O. Dat hebben mensen niet zo snel door. Denk aan www.rab0bank.nl.

Website spoofing

Website spoofing ken je waarschijnlijk vooral van de banken. De meeste Nederlandse banken hebben last van fake websites met een domeinnaam die zoveel mogelijk op die van hen lijkt. Bijvoorbeeld Lng.nl. Of 1ng.nl. Of ing.nl.nieuwepas.nl. Enfin, je begrijpt het principe. Vaak sturen de criminelen een sms'je of e-mail waarin de url van de nep-website onder een link-tekst zit. Bijvoorbeeld: Het is tijd om uw pas te verlengen. Dat doet u snel en makkelijk via onze website. Als je op onze website klikt ga je naar de nep-website. Omdat de neppe site heel erg lijkt op de echte, trappen veel mensen erin. Eenmaal op de site proberen ze je gegevens af te troggelen of te laten betalen. Of erger: je apparaat infecteren met software die exact trackt wat je doet, je financiële gegevens, inlogcodes etc doorspeelt en/of je apparaat kan overnemen. Je hoeft geen rijke fantasie te hebben om te bedenken wat er dan allemaal kan gebeuren.

Hoe voorkom je dat jouw website misbruikt wordt?

Je wilt natuurlijk voorkomen dat criminelen zich voordoen als jouw bedrijf om hun louche praktijken te faciliteren. Tegen namaken kun je je moeilijk wapenen, maar je kunt wel zorgen dat het moeilijk is om jouw echte domeinnaam te gebruiken.

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie