JavaScript is not enabled in your browser.
Terug naar overzicht

Blog

Whaling: oplichting via Whatsapp

01-09-2020

newsItem.foto.alt

Whaling is een vorm van oplichting via Whatsapp. Criminelen doen zich via Whatsapp voor als iemand die je kent en proberen je zo geld af te troggelen.

Hoe herken je Whaling?

Een bekende stuurt je een appje met een onbekend nummer. De profielfoto klopt (in de meeste gevallen) wel.
De bekende is alleen via whatsapp bereikbaar. En niet in de gelegenheid om te bellen. Het wil ook nog wel eens voorkomen dat de bekende wel belt maar vervolgens ook kort daarna weer ophangt zonder iets gezegd te hebben vanwege ‘slecht bereik’.
Na wat small talk zal de bekende snel ter zake komen. Hij/zij heeft een geldprobleem en vraagt of je vandaag nog geld kan overmaken middels een tikkie of via de bankrekening van iemand anders.

Bekijk in onderstaande video hoe deze oplichting via Whatsapp werkt

Wat kun je er tegen doen?

Krijg je een verzoekje om geld te betalen via Whatsapp? Sluit dan eerst uit dat het niet gaat om oplichting via Whatsapp. Neem dan altijd contact op met de persoon waarvan het verzoek (zogenaamd) komt via een ander kanaal. Het liefst doe je dat face-to-face, dan weet je zeker dat het goed zit. Je kunt ook bellen om het verhaal te checken, maar dan schuilt er nog altijd het risico dat het telefoonnummer of de hele telefoon in handen van oplichters is gekomen en dat ze je alsnog verleiden. Luister in geval van telefoon in ieder geval of de stem echt van de eigenaar is.

Wij helpen jou graag met het cyber veilig maken va jouw organisatie. Verklein de kans op incidenten. En krijg meer inzicht in de cyberrisico’s van jouw specifieke branche.

Doe de test

Ben jij bedacht op cyber risico’s? En hoe veilig werk je eigenlijk? Doe de gratis online scan en je weet het direct.

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie