Hoe check je of jouw website veilig is? Nou, dat kun je dus gewoon zelf. Op hoofdlijnen dan. Maar die zeggen al een heleboel. Gebruik de super makkelijke en onafhankelijke tool die de overheid samen met een aantal internet-partijen ontwikkelde. Met een beetje hulp van ons bij de ontcijfering weet jij in no-time hoe je er voor staat.
Hoe het werkt
Men neme: de website
www.internet.nl. Vul je url in bij de website test en start hem.
Hoe je hem leest
Pruttelt hij lekker spannend? Dat hoort er bij. Na ongeveer een halve minuut zou je een
overall score moeten krijgen en een uitleg bij 4 thema’s waar de tool jouw website op beoordeelt. De
overall score geeft een aardig beeld van hoe jouw website er voor staat qua veiligheid. Scoor je slecht? Schrik je dan niet meteen een hoedje, maar lees eerst goed wat er staat bij de beschrijving van de thema’s. Toegegeven, het is een beetje
nerd-taal, maar wij helpen je bij de ontcijfering.
IPv6
IPv6 is de afkorting van Internet Protocol versie 6. Het is de meest recente versie van de basis waarop computers met elkaar communiceren over het internet. Deze versie is o.a. beter beveiligd. Scoort jouw website niet goed op IPv6? Dat is (nog) geen heel groot drama; je bent zeker niet de enige! Het is een ontwikkeling die nog volop in gang is. Je hostingpartij is de aangewezen partij om dit te ondersteunen. Vraag ze gerust hoe ver ze hier mee zijn.
DNSSEC
Dit onderdeel checkt of jouw domein is beveiligd met een geldige handtekening. Heb je dit niet goed op orde? Dan kunnen criminelen jouw domeinnaam naar een andere website omleiden om jouw (potentiële) klanten op te lichten. Ook hier is jouw hostingpartij de aangewezen partij om dit te ondersteunen. Vraag ze of ze het voor je kunnen regelen.
HTTPS
Erg belangrijk en een super
quick win als je hier slecht scoort. Vraag jij gegevens van jouw klanten op je website? Naam, adres- of zelfs betalingsgegevens? Dan moeten je klanten er op kunnen rekenen dat ze dit met een gerust hart bij je achter kunnen laten. HTTPS beschermt de verbinding bij het uitwisselen van gegevens. Zorg dus dat dit op orde is, al is het maar voor de inschrijving op je nieuwsbrief. Je websitebouwer kan zorgen dat dit in orde komt, het kost hem niet veel tijd.
Beveiligingsopties
Dit onderdeel onderzoekt in hoeverre de bezoekers van jouw website beschermd zijn tegen aanvallen van cybercriminelen. Het gaat dan om de risico’s die ze lopen doordat ze jouw website bezoeken. Als dit niet goed zit kun je het beste even je websitebouwer raadplegen.
En, is jouw website veilig? We hopen dat we je zo een eindje in de richting hebben geholpen. Kom je er niet uit? Dan beantwoorden we met alle liefde je vragen.