JavaScript is not enabled in your browser.
Terug naar overzicht

Blog

Top 5 cyberrisico’s voor groothandels

18-10-2021

newsItem.foto.alt

Ondernemers met groothandels kunnen met behulp van technologie enorme slagen op kosten, efficiency en personeelsvraagstukken maken. Dat helpt ze om mee te kunnen in de 24/7 multichannel-economie en de bedrijfsvoering te automatiseren. Het gebruik van oplossingen zoals robotisering, Cloud computing en Internet of Things laat de bedrijfsvoering van groothandels soepeler verlopen, maar brengt ook risico’s met zich mee. Waar moet je als een ondernemer met een groothandel op letten? In dit artikel staan de top 5 cyberrisico’s voor deze branche beschreven.

1. Ransomware

Ransomware is schadelijke software die je binnenhaalt door op een verkeerd linkje te drukken of een geïnfecteerd bestand te downloaden. Dit kunnen bijvoorbeeld ook plaatjes zijn. Dankzij de software die zo op jouw computer terecht komt, kunnen criminelen jouw bestanden en systemen versleutelen. Ze eisen losgeld in bitcoins om het weer te ontsleutelen. Hierdoor bestaat het risico dat de volledige bedrijfsvoering stil komt te liggen totdat het losgeld wordt betaald.

2. Hacks

Een crimineel dringt je systemen binnen en heeft hierdoor toegang tot het systeem en alle gegevens die in dit systeem te vinden zijn. Hierdoor kan een crimineel bijvoorbeeld bij klantgegevens komen, wat zeer onwenselijk zou zijn.

3. DDoS aanvallen

DDoS staat voor Distributed Denial of Services. Het is een cyberaanval waarbij heel veel verkeer tegelijkertijd naar computers, computernetwerken of servers wordt verstuurd waardoor deze overbelast raakt en niet meer te gebruiken is. Vaak worden er gehackte computers voor een DDoS aanval gebruikt. Door deze DDoS aanvallen kan het lastig of zelfs onmogelijk zijn om bij klantgegevens of informatie over voorraden te komen. Ook kan je website uit de lucht zijn en klanten geen bestellingen kunnen plaatsen. Verlies van omzet en klanten die ergens anders gaan shoppen zijn dan logische gevolgen.

4. Spookfacturen

Een spookfactuur is een factuur voor nooit geleverde diensten of goederen waarvan de crimineel hoopt dat deze in de drukte van de administratie wordt voldaan. Dit kan leiden tot financiële schade wanneer de factuur wordt betaald zonder dat dit nodig was.

5. Ketenproblematiek

Een cyberaanval bij, via of door leveranciers, externen of aanvullende dienstverleners kan een grote impact hebben op jouw bedrijf. Het kan zo zijn dat bepaalde producten niet meer geleverd kunnen worden, criminelen kunnen in het bezit komen van jouw data en je kunt via de keten zelf ook slachtoffer worden van een cyberaanval.

Het goede nieuws is: met een aantal relatief eenvoudige maatregelen kun je jouw bedrijf  beschermen tegen deze risico’s. Onze cyber experts kunnen hiervoor een passend advies geven.

Wil je weten hoeveel risico jouw bedrijf loopt? Doe dan snel onze gratis online cyberscan. 17 vragen, 7 minuten, en je weet hoe het ervoor staat. Wil je liever in contact komen met een van onze cyber experts? Plan een gratis 15 minuten adviesgesprek in.

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie