JavaScript is not enabled in your browser.
Terug naar overzicht

Nieuws

Top 5 cyberrisico’s in de bouwsector

24-03-2022

newsItem.foto.alt

De bouw maakt steeds meer gebruik van technologische ontwikkelingen zoals robotisering, het Bouwwerk Informatie Model en Internet of Things. Dat maakt ons leven een stuk makkelijker, maar gaat ook gepaard met de nodige cyberrisico’s. Daar kwam in de lockdown ook thuiswerken bij. Want hebben alle medewerkers een veilig netwerk? Waar moet je alert op zijn als je een bouwbedrijf hebt? In dit artikel staan de top 5 cyberrisico’s voor bedrijven in deze branche beschreven.

1. Hacks

Een crimineel dringt je systemen binnen en heeft hierdoor toegang tot het systeem en alle gegevens die in dit systeem te vinden zijn. De crimineel kan wijzigingen aanbrengen in het systeem, wat een impact kan hebben op de bedrijfsvoering, maar het kan ook zorgen voor een datalek.

2. Datalekken

Datalekken kunnen op diverse manieren plaatsvinden, bijvoorbeeld bij het verliezen van een telefoon of laptop, door per ongeluk de verkeerde informatie naar de verkeerde persoon te sturen of door een hack. Hierdoor kunnen persoonlijke gegevens van klanten en medewerkers op straat komen te liggen, wat zeer onwenselijk is. Dit kan leiden tot reputatieschade en zelfs tot een boete van de Autoriteit Persoonsgegevens wanneer er niet op de juiste wijze wordt gehandeld.

3. Ransomware

Ransomware is schadelijke software die je binnenhaalt door op een verkeerd linkje te drukken of een geïnfecteerd bestand te downloaden. Dit kunnen bijvoorbeeld ook plaatjes zijn. Dankzij de software die zo op jouw computer terecht komt, kunnen criminelen jouw bestanden en systemen versleutelen. Ze eisen losgeld in bitcoins om het weer te ontsleutelen. Door de ransomware kan de bedrijfsvoering stil te komen liggen, omdat de benodigde informatie voor de bouw bijvoorbeeld niet meer beschikbaar is of de juiste contactpersonen niet kunnen worden bereikt.

4. Spookfacturen

Een spookfactuur is een factuur voor nooit geleverde diensten of goederen waarvan de crimineel hoopt dat deze in de drukte van de administratie wordt voldaan. Dit kan leiden tot financiële schade wanneer de factuur wordt betaald zonder dat dit nodig was.

5. Ketenproblematiek

Een cyberaanval bij, via of door leveranciers, externen of aanvullende dienstverleners kan een grote impact hebben op jouw bedrijf. Het kan zo zijn dat bepaalde producten of grondstoffen niet meer geleverd kunnen worden, maar ook kunnen jouw gegevens bekend worden bij criminelen of kan je via deze keten zelf ook slachtoffer worden van een cyberaanval.

Het goede nieuws is: met een aantal relatief eenvoudige maatregelen kun je jouw bedrijf  beschermen tegen deze risico’s. Onze cyber experts kunnen hiervoor een passend advies geven. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.

 

Onze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie